[...] prawda, ale ... przy amatorskim uprawianiu sportu z powodzeniem możesz aż tak bardzo się tym wszystkim nie przejmowac. Na przestrzeni ostatnich miesięcy próbowałem różnych białek (Inko, Multipower, HiTec) o różnym BV i różnej zawartosci białka (80, 90, 100%) i powiem Ci że praktycznie nie ma żadnej różnicy. To zaczyna grać rolę dopiero przy [...]
[...] się, on przełącza guizk. Jednak nalezy pamietać, że znaczenie dla regerenacji powysiłkowej mają wszystkie EAA (i najprawdopodobniej, zaden aminokwas więcej), a synteza białek miesniowych zachodzic moze tylko w obecnosci wszystkich aminokwasów egozgennych (cała teoria aminokwasu ograniczającego, wartosci bilogicznej BV opiera się o tą [...]
[...] że dzisiejsza próba wyjaśnienia istoty problemu będzie czytelniejsza i lepiej zrozumiała! Organizm przeciętnego, dorosłego, zdrowego mężczyzny wymienia dziennie ok. 140 g białek. Białka kontrolują wszystkie procesy życiowe. W efekcie swojej pracy zużywają się i muszą być zastąpione nowymi. U dorosłej osoby (zdrowej i nieobciążonej [...]
METODY OCENY WARTOŚCI BIAŁKA Białka są podstawowym składnikiem budulcowym tkanki mięśniowej. Od ilości i jakości białek zawartych w diecie człowieka zależy wielkość przyrostu masy mięśniowej. Bardzo dawno stwierdzono, że poszczególne białka maja różną wartość w żywieniu zwierząt i człowieka. Od dawna próbowano znaleźć metody na określenie wartości [...]
[...] Tsvetkov) BV nie jest jakims super wyznacznikiem jakośći, lepszym wskażnikiem dla ludzi bedzie PDCAAS i nikt nie mówi tutaj o tym by zrezygnować z jakiegokolwiek rodzaju białek, tylko połączyc różne rodzaje białek, ważny jest bilans aminokwasów aminogram a ten z połaczenia różnych białek Np. Soi + Serwatki jest bardzo dobry do budowania masy [...]
[...] że dzisiejsza próba wyjaśnienia istoty problemu będzie czytelniejsza i lepiej zrozumiała! Organizm przeciętnego, dorosłego, zdrowego mężczyzny wymienia dziennie ok. 140 g białek. Białka kontrolują wszystkie procesy życiowe. W efekcie swojej pracy zużywają się i muszą być zastąpione nowymi. U dorosłej osoby (zdrowej i nieobciążonej [...]
[...] zostanie uzupełniony. 6. Nie ma określonej normy, jaką organizm może przyjąć. Chociaż ma na to wpływ ilość wydzielanych enzymów proteolitycznych odpowiadających za trawienie białek takich jak pepsyna, trypsyna i chymotrypsyna (metabolizm). Ważne jest również to by posiłek zjedzony wraz z białkiem zawierał również inne źródła energii. Ułatwi to [...]
siema, śledziłem Twoje wpisy na poprzednim forum i tutaj wiec na starcie wielkie dzięki za dzielenie się wiedza i pomocą - świetna robota Jak juz poruszono temat białek to możesz jakoś mega krotko napisać które białko na co najlepiej (możesz nawet jechać nazwami unsa bo przez ciebie tylko tu robię zakupy :\) osobiście teraz mam classisc whey 100% [...]
[...] charakteryzuje się wyższą jakością i przyswajalnością w porównaniu z metodą ultrafiltracji. Najbardziej jednak zaawansowanym procesem stosowanym obecnie przy produkcji białek jest tzw. metoda przepływu krzyżowego- CFM (Cross-Flow Microfiltration). Opiera się ona na odpowiednim połączeniu procesów stosowanych przy mikro i ultrafiltracji. CFM [...]
może niektórym się przyda : Organizm przeciętnego dorosłego zdrowego mężczyzny wymienia dziennie ok. 140g białek. Białka kontrolują wszystkie procesy życiowe. W efekcie swojej pracy zużywają się i muszą być zastąpione nowymi. U osoby dorosłej( zdrowej i nieobciążonej ekstremalnymi wysiłkami fizycznymi) nowych białek powstaje dokładnie tyle ile [...]
[...] brać na czczo podczas fazy regeneracji, 30 minut przed mieszanym posiłkiem (by ograniczyć jej rozpad pod wpływem soku żołądkowego). Ostatnio jednak zalecamy łączyć ją z 50g białek serwatki i 50g węglowodanów prostych i przyjmować podczas po-treningowej regeneracji. W zależności od wagi ciała można brać tego trochę więcej lub trochę mniej. Kilku [...]
[...] zapoznajmy się z kilkoma faktami na temat roli białka w organizmie człowieka. Żaden z procesów fizjologicznych w organizmie człowieka nie może odbywać się bez udziału białek. Przede wszystkim spełniają one funkcje budulcowe - około 56% suchej masy ciała stanowią białka. Białkami są też enzymy - niezbędne do przebiegu wszystkich procesów [...]
"Panowie, panowie, spokojnie! Nikt, niczego nie ukrywa. Jeżeli mówimy o 80-tce, rozumiem, to na etykiecie stoi: białka jaja, koncentrat białek mleka, białko sojowe. Proporcje są takie: 45:45:10. BV tego preparatu wynosi 96. Maksymalne BV białka pokarmowego, poza bialkiem serwatkowym, to 104. Jedyna, serwatka jest totalnie odjechana, bo jej BV [...]
[...] aminokwasów egzogennych do endogennych. Im jest ona wyższa, tym organizm zatrzymuje więcej białka i tym samym wzrasta intensywność budowy mięśni. Spośród wszystkich białek to właśnie białka serwatki mają największy indeks BV Izolat białek serwatkowych jest najczystszą formą białka serwatki otrzymywaną dzięki zastosowaniu technik [...]
[...] bilans organizmu, tym lepsze jest wchłanianie. Szczególnie kulturyści, którzy dążą do maksymalnego przyrostu mięśni, powinni zwrócić uwagę na wartość biologiczną spożywanych białek. Im wyższa jest ta wartość, tym większy jest przyrost masy mięśni. Spożycie wysokowartościowego białka, również podczas stosowania kuracji odchudzającej, pozwala [...]
Kiedy po raz pierwszy ustalono wskaźnik BV dla wąskiej frakcji białek, określanej skrótem WPI, wyizolowanej z długo niedocenianego produktu technologii mleczarskiej – serwatki, badacze osłupieli! BV 159!?... Nikt nie potrafił wyniku takiego zinterpretować. Dopiero po kilku latach naukowcy skojarzyli i zestawili fakty. Generalnie [...]
Panowie, panowie, spokojnie! Nikt, niczego nie ukrywa. Jeżeli mówimy o 80-tce, rozumiem, to na etykiecie stoi: białka jaja, koncentrat białek mleka, białko sojowe. Proporcje są takie: 45:45:10. BV tego preparatu wynosi 96. Maksymalne BV białka pokarmowego, poza bialkiem serwatkowym, to 104. Jedyna, serwatka jest totalnie odjechana, bo jej BV [...]
A zeby było konstruktywnie to podociągam to co niedociągnięte w artykule: 1. Hydroliza ni jest metodą uzyskiwania białek, tylko procesem polegającym na rozłączeniu wiązań peptydowych w białkach. Generalnie - hydroliza to proces dzielenia cząsteczek białka na aminokwasy. 2. Faktycznie jeżeli chodzi o współczynnik BV niejest on perfekcyjny, ale [...]
[...] kończąc się wyższym stężeniem dostępnego creatine. Creatine & ATP. ATP jest cząsteczką, która wypuszcza energię dla zawierania mięśni, poważnego uszkodzenia i syntezy białek i wszystkich innych reakcji wymagających energię. Krótko mówiąc, ATP jest cząsteczką energii napędzającą wszystkiego nasze ruchy. Przez wydzielanie jego energię przez [...]
[...] bialka roowniez latwo mozna obalic – skad wiadomo, co jest przyczyna uzyskania niskiego npu? PDCAA /wskaznik aminokwasowy skorygowany wzgledem trawienia białek -protein digestibility-corrected amino acid score /... o nim bylo sporo przy okazji dyskoosji dotyczace przewagi spi nad wpi; wg tej metody bialko sojowe nie jest [...]